7500 NAGYATÁD, KORÁNYI UTCA 4.

Anafilaxia és kezelése

 Életveszélyes allergiás reakciók

Mi az anafilaxia?

Az anafilaxia egy túlérzékenységi reakció, mely a szervezetbe kerülő idegen anyag (antigén) ellen kiváltott fokozott immunválasz eredménye. Kialakulhat bizonyos ételek (pl. földimogyoró, dió, halfélék), gyógyszerek    (pl. antibiotikumok, nem-szteroid gyulladáscsökkentők), darázs- és rovarcsípés valamint latex hatására is. 

Meg kell említeni az anafilaktoid reakciót, mely tüneteit tekintve egyezik az anafilaxiás reakcióval. Fontos különbség, hogy az anafilaxiás reakció kialakulásában az IgE nevű fehérje játszik döntőszerepet, addig anafilaktoid betegség esetén nem vesz részt a panaszok létrejöttében. Ez a diagnosztikájában is jelentőséggel bír.           

Mik az anafilaxia tünetei?

Az anafilaxia tüneteit csoportosíthatjuk az érintett szervek és szervrendszerek alapján. 

Bőr: Viszketés, Bőrpír, csalánkiütés, bőr duzzanat

Légúti tünetek: Orrfolyás, légúti duzzanat, nyelv, torok és gégeödéma

Légzés: Légszomj és hörgőszükület

Keringés: Vérnyomásesés, ájulás, szapora pulzus, szívritmus zavarok, eszméletvesztés, keringés összeomlása

Egyéb: Hányás, hasmenés, látászavar, tudatzavar, halálfélelem

A tünetek csoportosításának másik formája a súlyosság szerint történhet. Ezek szerint lehetnek enyhe tünetek (pl. bőrpír, viszketés) vagy életveszélyes hatásai is az anafilaxiának ( pl. fulladás)

Az egyes tünetek önmagukban és kombináltan is felléphetnek. Kialakulhatnak közvetlenül az allergén bejutását követően, de a szakirodalomban találunk példát 30-60 percet követően kialakuló tünetekre, sőt az allergén expoziciót követő 1 óra után kialakuló panaszokra is. 

( Forrás: Budai Allergia Központ oldala. https://www.allergiakozpont.hu/anafilaxia)


Mi a teendő, ha már volt allergiás vagy anafilaxiás reakciónk?

Abban az esetben, ha életünk során volt már valamilyen allergiás panaszunk, célszerű szakorvost felkeresni. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi okozza az allergiás reakció kialakulását, kézenfekvőnek tűnik allergia tesztet végezni. Ez történhet bőrpróbával, epicután teszttel, hidrogén kilégzési teszttel,  vérvizsgálattal vagy multipex allergia vizsgálattal. Enyhébb allergiás reakciók esetén Bőrpróba, Epicután teszt vagy vérvizsgálatot alkalmaznak, ismert korábbi súlyos anafilaxiás reakció esetében mindenképp ajánlott a Multipex Allergia vizsgálat elvégzése! Ide kattintva a különböző allergia tesztekről informálódhat.

Mit tegyünk Anafilaxiás sokk kialakulása esetén?

Anafilaxiás sokk esetén döntő fontosságú az azonnali és gyors cselekvés. Abban az esetben, ha már életünk során előfordult anafilaxiás reakció, fontos a megfelelő kezelés biztosítása. Ez az Adrenalin injekciót jelenti, az adrenalin ( mely szervezetünkben a mellékvesevelőben termelődik), fokozza a szívfrekvenciát,   érösszehúzó hatású, valamint tágítja a légutakat. Kizárólag vészhelyzet esetén alkalmazható!  Beadása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, így amennyiben lehetséges azonnal menjünk kórházba vagy hívjuk a mentőket a 112-es telefonszámon. A kalcium tartalmú készítmények (Calcium tabletták és pezsgőtabletták, Calcimusc injekció stb..) az allergiához hasonlóan anafilaxiás sokk esetében is HATÁSTALANOK illetve az enyhébb allergiás panaszok esetén  alkalmazható  antihisztamin tartalmú tabletták, kenőcsök ( pl. Cetirizin, Lordestin,  Fenistil gél stb..) sajnos anafilaxia sürgősségi kezelésében esetében HATÁSTALANOK, így alkalmazásuk nem váltja ki az Adrenalin injekció használatát!

Magyarországon kétféle automata adagolós Adrenalin készítmény van forgalomban. Az Anapen illetve Epipen készítmények vénykötelesek, így orvosi vény ellenében adhatók ki. Ajak és szemduzzanat, gégeödéma, nehézlégzés, sápadtság és verejtékezés,  valamint a vérnyomás hirtelen és nagymértékű lecsökkenése mind azonnali beavatkozást igényelnek!  


ANAFILAXIÁS SOKK BÁRHOL ILLETVE BÁRMIKOR JELENTKEZHET, EZÉRT FONTOS, AKIKNÉL ÉLETÜK SORÁN MÁR JELENTKEZETT ÉLETVESZÉLYES ALLERGIÁS REAKCIÓ, AZOKNÁL MINDIG ÉS MINDENHOL LEGYEN VALAMILYEN ADRENALIN TARTALMÚ AUTOMATA INJEKCIÓS TOLL. MINDEN TOLL 1X HASZNÁLHATÓ! ANAFILAXIA ESETÉN RITKA ESETEKBEN AZ ELSŐ TOLL BEADÁSÁT KÖVETŐEN SZÜKSÉG LEHET MÉG EGY TOLL BEADÁSÁRA, EZÉRT LEHETŐLEG KÉT TOLL LEGYEN NÁLUNK. NÉHÁNY ESETBEN AZ 1. ALLERGIÁS REAKCIÓT KÖVETŐEN FÉL, VAGY AKÁR 1 ÓRÁT KÖVETŐEN IS KIALAKULHAT ÚJABB ROHAM, ÉPPEN EZÉRT AZ INJEKCIÓK BEADÁSA NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI ELLÁTÁST, TEHÁT MINDEN ILYEN ESETBEN HÍVJUK A MENTŐKET A 112-ES TELEFONSZÁMON. AZ INJEKCIÓKAT NE TÁROLJUK MAGAS HŐMÉRSÉKLETŰ (25 CELSIUS FOK FELETT) ÉS MAGAS PÁRATARTALMÚ HELYEKEN, VALAMINT HŰTŐSZEKRÉNYBEN ÉS FAGYASZTÓBAN SEM! RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK A TOLLAK LEJÁRATI IDEJÉT ( LEJÁRATI IDŐ RIASZTÓ MOBILAPPLIKÁCIÓ!)  ILLETVE HOGY AZ ADOTT TOLL TARTALMAZ E HATÓANYAGOT, ERRŐL A TOVÁBBIAKBAN LESZ SZÓ. HA BUBORÉKOT LÁTUNK AZ OLDATBAN, NYUGODTAN BEADHATÓ! A LEJÁRT KÉSZÍTMÉNYEKET ADJUK LE MEGSEMMISÍTÉS CÉLJÁBÓL ÉS HELYETTE VÁSÁROLJUNK MÁSIKAT. LEHETŐSÉG SZERINT KÖZELI HOZZÁTARTOZÓINKAT, CSALÁDTAGOKAT, MUNKATÁRSAKAT ÉS TANÁROKAT IS KÉSZÍTSÜK FEL, HOGY  VESZÉLYHELYZET ESETÉN ŐK IS TUDJÁK A TEENDŐKET.


Az alábbiakban röviden összefoglaljuk mindkét forgalomban levő autoinjektoros készítmény helyes alkalmazását és  az egyéb tudnivalókat. Az Anapen valamint az Epipen injekciós tollak 300 és 150 microgrammos hatáserősségben vannak forgalomban, a 300 microgrammos hatáserősség felnőttek, valamint a 30 kg-os testsúlyt meghaladó gyerekek és serdülő korúak számára ajánlott, a 150 microgrammos kiszerelést 7,5 kg alatti páciensek számára nem ajánlott, illetve az orvos egyedi mérlegelése alapján alkalmazható.

Anapen

Az Anapen használata a következő lépésekből áll. Fontos ezt többször átnézni, adott esetben szakember (orvos, gyógyszerész) segítségét kérni. A nagyatádi Szent István Gyógyszertárban a gyógyszerészek hatóanyag nélküli oktatóeszközök segítségével meg tudják mutatni ezen készítmények helyes alkalmazását. Forduljon hozzánk bizalommal.
1. ábra
1. ábra

Az 1. ábra az Anapen részeit mutatja be.

2. ábra
2. ábra


Az 2. ábra megmutatja, hogyan kell alkalmazni az Anapen injekciót. Combizomba adjuk be,  farizomba tilos beadni Fontos, hogy a használatát követően mindenképp hívja a mentőket a 112-es telefonszámon, az injekciós toll alkalmazása nem váltja ki a szakszerű orvosi ellátást. Ezt követően a beteg feküdjön le, emelje fel lábait. Amennyiben így nehézlégzése van, üljön fel. Eszméletlen beteget az oldalára kell fektetni stabil oldalfekvő helyzetben. Lásd video.

A használt Anapen tollat a veszély elmúltával adja le a kórházban megsemmisítés érdekében.

3. ábra
3. ábra


Az Anapen autoinjektor ellenőrzését rendszeresen végezzük el. A 3. ábra ebben nyújt segítséget, Fontos, hogy a biztosító kupakot csak vészhelyzet esetén távolítsuk el. 

Az Anapen használatában ez az angol nyelvű video is segítséget nyújthat.


Epipen

Az Epipen hatása ugyanazon az elven alapul, mint az Anapené ugyanakkor a két toll különböző felépítése miatt fontos, hogy az Epipen helyes használatát is ismerjék.

4. ábra
4. ábra

Az 4. ábra az Epipen felépítését mutatja. Fontos, hogy az Anapenhez hasonlóan itt is ellenőrizzék, hogy a készítmény tartalmaz e hatóanyagot. Ha az ablaka világos, akkor a készítmény hatóanyagot tartalmaz, beadásra alkalmas. Amennyiben az ablak sötét, a készítmény nem tartalmaz adrenalint. Ebben az esetben a tollat adja le kórházban megsemmisítés céljából és minél előbb gondoskodjon új toll beszerzéséről. Rendszeresen ellenőrizze a lejárati időt ( Használjon mobiltelefonján lejárati idő riasztó szolgáltatást, amely emlékezteti Önt, ha a toll szavatossága hamarosan lejár.) 

5. ábra
5. ábra

Az 5. ábra az Epipen helyes alkalmazását mutatja be. Az Anapenhez hasonlóan itt is el kell távolítani a védősapkát.  (Epipen esetében kék színű). Fontos különbség az Anapenhez képest, hogy az Epipen nem tartalmaz tű védő sapkát így ennek eltávolításával nem kell foglalkoznia. Az Epipen comba történő bedöfése esetén nem kell gombot lenyomnia (ellentétben az Anapennel), az Adrenalin bejutása automatikusan történik. Kizárólag combizomba adható, farizomba tilos beadni!  Használatot követően hívja a mentőket a 112-es számon. Amennyiben elegendő adagot kapott, az autoinjektor narancs vége visszahúzodott a tűre és az Epipenen található ablak elsötétült. Ezt követően a beteg feküdjön le, emelje fel lábait. Amennyiben így nehézlégzése van, üljön fel. Eszméletlen beteget az oldalára kell fektetni stabil oldalfekvő helyzetben. A használt Epipen tollat a veszély elmúltával adja le a kórházban megsemmisítés érdekében.

6. ábra: Stabil oldalfekvés eszméletlen betegnél
6. ábra: Stabil oldalfekvés eszméletlen betegnél


Az Epipen árában 2022. július 1.-től változás állt be. A korábban, kb. 15.000 Ft-ba kerülő injekciós tollat már kedvezményes jogcímen is felírhatja az orvos. Ez azt jelenti, hogy Emelt Támogatásban az részesül, akinek laboreredményei alapján feltételezhető egy későbbiekben jelentkező, súlyos allergiás reakció, 1 injekciós toll ára emelt támogatással 5080 Ft.  Kiemelt támogatást kap az a beteg, aki munkahelyi tevékenysége miatt fokozott veszélynek van kitéve (pl. erdészek) vagy élete során legalább 1 alkalommal életveszélyes allergiás reakciója volt, ezekben az esetekben 300 Ft-ot kell fizetni 1 injekciós tollért.  A támogatás érvényes úgy a felnőtt, Epipen 300 mikrogrammos, mint a gyerek, Epipen Junior 150 mikrogrammos tollakra is. A kedvezményes jogcímmel történő felíráshoz SZAKORVOSI JAVASLAT szükséges, melyet a megfelelő végzettséggel rendelkező szakorvos (immonológus, allergológus, tüdőgyógyász) állíthat ki.  

Az Epipen injekció használatához ez a magyar nyelvű video is segítséget nyújthat.

Epipen Gyakorlótoll rendelésének igényét az Epipen gyártójánál (Mylan EPD Kft) lehet jelezni, melyről információt ide kattintva kaphat. A Gyakorlótollat tartsák ELKÜLÖNÍTVE a hatóanyagot tartalmazótól, nehogy veszélyhelyzetben összekeverjék azokat!!

Összefoglaló

Anafilaxia egy életveszélyes allergiás reakció, mely azonnali beavatkozást igényel.
- A betegség felismerése, jellemző tünetek: Szív és érrendszer (Vérnyomásesés, szapora pulzus),  testszerte megjelenő duzzanatok (bőr, szem, ajkak) és viszketés, egyéb panaszok (hányás, hasmenés, nehézlégzés,  nyelési nehézség látászavar, tudatzavar). Lásd a cikk elején található ábrák.
- Terápia:

Adrenalin tartalmú injekciós toll: Életmentő eszköz, minden anafilaxiás beteg számára létfontosságú!!! Legyen mindig a betegnél, lehetőleg 2 db injekciós toll!!!


Calcium tabletták és pezsgőtabletták, Calcimusc injekciók HATÁSTALANOK, NEM AJÁNLOTT!!! Antihisztamin tartalmú tabletták (cetirizin, lordestin,) és kenőcsök (Fenistil, Supraderm) Anafilaxia sürgősségi kezelésében  HATÁSTALANOK,  NEM AJÁNLOTT!!!


- Adrenalin toll MINDEN ESETBEN LEGYEN A BETEGNÉL, LEHETŐLEG 2 DB TOLL!!  Levegővel és fénnyel ne érintkezzen. Tartsa a külső csomagolásban.  Tárolás 25 Celsius alatti hőmérsékleten, de hűtőszekrénybe és fagyasztóba NE TEGYE!  Rendszeres ellenőrzés (Adrenalin oldat színe az ellenőrző ablakon , lejárati idő riasztó  mobiltelefon alkalmazás!). Ha légbuborékot lát az oldatban, attól még nyugodtan használható és biztonságos. Magabiztos használat a beteg és a közeli hozzátartozók számára. (család, munkatársak, tanárok) Évente legalább 1 alkalommal átismételni a teendőket. (orvos vagy gyógyszerész segítségével, illetve az Epipen vagy az Anapen  youtube oktató videoja által, lásd fenn.)

- Roham esetén : Toll beadása combizomba,  ( ruhán keresztül is),farizomba TILOS!  Minden toll 1x használható! Szükség esetén  második  toll beadása az első után 5- 15 perc különbséggel.  Beadás helyén masszírozás.  Eszméletlen beteg stabil oldalfekvés (lásd 6.ábra és video ), tudatánál levő beteg vízszintbe helyezés,  láb felemelése. Minden esetben orvosi ellátást és felügyeletet igényel ( később jelentkező,  2. allergiás reakció veszélye miatt!!!), mentők hívása 112-es telefonszámon!!! Lásd Epipen és Anapen oktató  youtube videok fenn a cikkben.

- Gyógyszerár támogatás EPIPEN 300 és Epipen Junior 150 microgrammos tollnál. Szakorvosi javaslathoz kötött!

- Amennyiben kérdésük van, a Szent István Gyógyszertár dolgozói állnak rendelkezésükre, vagy e-mailen is felvehetik velünk a kapcsolatot ( gara@somogy.hu ), illetve az Epipen gyártójának magyarországi oldala is segítséget nyújthat. Gyakorlótoll beszerzése, tárolása elkülönítve a hatóanyagtartalmú tollétól ( Összekeverés veszélye!!).  Epipen Gyakorlótoll rendelése ide kattintva.

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb
felhasználói élményt nyújthassa Önnek, továbbá látogatottsága mérése
céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat
erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat. 

Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!