Életveszélyes allergia.    Anafilaxia és kezelése

 Életveszélyes allergiás reakciók

Mi az anafilaxia?

Az anafilaxia egy túlérzékenységi reakció, mely a szervezetbe kerülő idegen anyag (antigén) ellen kiváltott fokozott immunválasz eredménye. Kialakulhat bizonyos ételek (pl. földimogyoró, dió, hal-, kagyló- és rákfélék, eper stb.. ), gyógyszerek    (pl. antibiotikumok, láz és fájdalomcsillapítók), darázs- és rovarcsípés valamint latex hatására is. ÉLETVESZÉLYES allergiás reakció, AZONNALI BEAVATKOZÁST igényel, PÁR PERC KÉSÉS a beteg ÉLETÉBE KERÜLHET.

Az anafilaxia tüneteiről, a sürgősségi kezelésről és az Adrenalin tollakról szóló rövid összefoglalóért katt ide.

A részletesebb leírásért görgess tovább. :)

Mik az anafilaxia tünetei?

Az anafilaxia tüneteit csoportosíthatjuk az érintett szervek és szervrendszerek alapján. 

Bőr: Viszketés, Bőrpír, csalánkiütés, bőr duzzanat

Légúti tünetek: Orrfolyás, légúti duzzanat, nyelv, torok és gégeödéma

Légzés: Légszomj és hörgőszükület

Keringés: Vérnyomásesés, ájulás, szapora pulzus, szívritmus zavarok, eszméletvesztés, keringés összeomlása

Egyéb: Hányás, hasmenés, látászavar, tudatzavar, halálfélelem

A tünetek csoportosításának másik formája a súlyosság szerint történhet. Ezek szerint lehetnek enyhe tünetek (pl. bőrpír, viszketés) vagy életveszélyes hatásai is az anafilaxiának ( pl. fulladás)

Az egyes tünetek önmagukban és kombináltan is felléphetnek. Kialakulhatnak közvetlenül az allergén bejutását követően, de a szakirodalomban találunk példát 30-60 percet követően kialakuló tünetekre, sőt az allergén expoziciót követő 1 óra után kialakuló panaszokra is. 

( Forrás: Budai Allergia Központ oldala. https://www.allergiakozpont.hu/anafilaxia)


Mi a teendő, ha már volt allergiás vagy anafilaxiás reakciónk?

Abban az esetben, ha életünk során volt már valamilyen allergiás panaszunk, célszerű szakorvost felkeresni. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi okozza az allergiás reakció kialakulását, kézenfekvőnek tűnik allergia tesztet végezni. Ez történhet bőrpróbával, epicután teszttel, hidrogén kilégzési teszttel,  vérvizsgálattal vagy multipex allergia vizsgálattal. Enyhébb allergiás reakciók esetén Bőrpróba, Epicután teszt vagy vérvizsgálatot alkalmaznak, ismert korábbi súlyos anafilaxiás reakció esetében mindenképp ajánlott a Multipex Allergia vizsgálat elvégzése! Ide kattintva a különböző allergia tesztekről informálódhat.

Mit tegyünk Anafilaxiás sokk kialakulása esetén?

Anafilaxiás sokk esetén döntő fontosságú az azonnali és gyors cselekvés. Abban az esetben, ha már életünk során előfordult anafilaxiás reakció, fontos a megfelelő kezelés biztosítása. Ez az Adrenalin injekciót jelenti, az adrenalin ( mely szervezetünkben a mellékvesevelőben termelődik), fokozza a szívfrekvenciát,   érösszehúzó hatású, valamint tágítja a légutakat. Kizárólag vészhelyzet esetén alkalmazható!  Beadása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, így amennyiben lehetséges azonnal menjünk kórházba vagy hívjuk a mentőket a 104 vagy 112-es telefonszámon. A kalcium tartalmú készítmények (Calcium tabletták és pezsgőtabletták, Calcimusc injekció stb..) az allergiához hasonlóan anafilaxiás sokk esetében is HATÁSTALANOK illetve az enyhébb allergiás panaszok esetén  alkalmazható  antihisztamin tartalmú tabletták, kenőcsök ( pl. Cetirizin, Lordestin,  Fenistil gél stb..) sajnos anafilaxia sürgősségi kezelésében esetében HATÁSTALANOK, így alkalmazásuk nem váltja ki az Adrenalin injekció használatát!

Magyarországon kétféle automata adagolós Adrenalin készítmény van forgalomban. Az Anapen illetve Epipen készítmények vénykötelesek, így orvosi vény ellenében adhatók ki. Ajak és szemduzzanat, gégeödéma, nehézlégzés, sápadtság és verejtékezés,  valamint a vérnyomás hirtelen és nagymértékű lecsökkenése mind azonnali beavatkozást igényelnek!  


Anafilaxiás sokk BÁRHOL és BÁRMIKOR jelentkezhet, ezért fontos, akiknél életük során jelentkezett életveszélyes allergiás reakció, azoknál MINDIG és MINDENHOL legyen valamilyen adrenalin tartalmú injekciós toll. Minden toll 1X HASZNÁLHATÓ! Anafilaxia esetén ritkán az 1. toll beadását követően szükséges lehet egy 2. toll alkalmazása is,  ezért LEHETŐLEG 2 toll legyen nálunk. Néha az 1. allergiás reakciót követően fél, vagy akár 1 óra múlva is kialakulhat egy újabb allergiás roham, éppen ezért az injekciók alkalmazása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, MINDEN ESETBEN HÍVJUK a mentőket a a 104-es vagy 112-es telefonszámon. 

Az injekciókat  25 Celsius fok alatti hőmérsékleten tároljuk,  ugyanakkor  NE TÁROLJUK  HŰTŐSZEKRÉNYBEN (2-8 Celsius fok között), FAGYASZTÓSZEKRÉNYBEN és MAGAS PÁRATARTALMÚ helyeken SEM !!! Rendszeresen ellenőrizzük a tollak lejárati idejét ( Lejárati idő riasztó mobilapplikáció segítségével), illetve hogy az adott toll tartalmaz e hatóanyagot, és milyen az oldat külleme. Erről a továbbiakban lesz szó. Ugyanakkor ha buborékos az oldat, ettől még nyugodtan alkalmazható! 

A felhasznált, lejárt vagy minőségi hibás (elszíneződött oldat) készítményeket adjuk le a kórházban megsemmisítés céljából és haladéktalanul jelezzük orvosunknak, hogy új receptet írjon fel.  FIGYELEM! A GYÓGYSZERTÁRAK AUTOMATIKUSAN NEM CSERÉLHETIK A TOLLAKAT, MINDEN ESETBEN VÉNY SZÜKSÉGES A TOLLAK KIVÁLTÁSÁHOZ!!!  Lehetőség szerint családtagjainkat, munkatársainkat, gyerekek esetén tanárokat, nevelőket is értesítsük arról, hogy milyen betegségről van szó és a fontosabb tudnivalókat, valamint az adrenalin tollak pontos és szakszerű alkalmazását sajátítsák el. Fontos, hogy az adrenalin toll MINDIG LEGYEN  A BETEGNÉL, SOSE TÁROLJUK ELZÁRT HELYEN , nehogy vészhelyzet esetén ne tudjunk hozzáférni.  

Megjegyzés: Az adrenalin tolltól nem kell félni, sokkal nagyobb problémákat  okozhat egy inzulinos toll, ha nem szakszerűen alkalmazzuk. Az adrenalin tollat csak 1x lehet beadni, egyféle mennyiségben, viszont ahogy korábban leírtuk ÉLETMENTŐ eszköz. Akinek felírták, annak szüksége van rá és vészhelyzet esetén pár perc késlekedés is a beteg ÉLETÉBE KERÜLHET


Az alábbiakban röviden összefoglaljuk mindkét forgalomban levő autoinjektoros készítmény helyes alkalmazását és  az egyéb tudnivalókat. Az Anapen valamint az Epipen injekciós tollak 300 és 150 microgrammos hatáserősségben vannak forgalomban, a 300 microgrammos hatáserősség felnőttek, valamint a 30 kg-os testsúlyt meghaladó gyerekek és serdülő korúak számára ajánlott, a 150 microgrammos kiszerelést 7,5 kg alatti páciensek számára nem ajánlott, illetve az orvos egyedi mérlegelése alapján alkalmazható.

Anapen

Az Anapen használata a következő lépésekből áll. Fontos ezt többször átnézni, adott esetben szakember (orvos, gyógyszerész) segítségét kérni. A nagyatádi Szent István Gyógyszertárban a gyógyszerészek hatóanyag nélküli oktatóeszközök segítségével meg tudják mutatni ezen készítmények helyes alkalmazását. Forduljon hozzánk bizalommal.1. ábra
1. ábra

Az 1. ábra az Anapen részeit mutatja be.

2. ábra
2. ábra


Az 2. ábra megmutatja, hogyan kell alkalmazni az Anapen injekciót. Combizomba adjuk be,  farizomba tilos beadni Fontos, hogy a használatát követően mindenképp hívja a mentőket a 112-es telefonszámon, az injekciós toll alkalmazása nem váltja ki a szakszerű orvosi ellátást. Ezt követően a beteg feküdjön le, emelje fel lábait. Amennyiben így nehézlégzése van, üljön fel. Eszméletlen beteget az oldalára kell fektetni stabil oldalfekvő helyzetben. Lásd video.

A használt Anapen tollat a veszély elmúltával adja le a kórházban megsemmisítés érdekében.

3. ábra
3. ábra


Az Anapen autoinjektor ellenőrzését rendszeresen végezzük el. A 3. ábra ebben nyújt segítséget, Fontos, hogy a biztosító kupakot csak vészhelyzet esetén távolítsuk el. 

Az Anapen használatában ez az angol nyelvű video is segítséget nyújthat.Az Anapen árában  változás állt be. A korábban, kb. 15.000 Ft-ba kerülő injekciós tollat már kedvezményes jogcímen is felírhatja az orvos. Ez azt jelenti, hogy Emelt Támogatásban az részesül, akinek laboreredményei alapján feltételezhető egy későbbiekben jelentkező, súlyos allergiás reakció, 1 injekciós toll ára EMELT TÁMOGATÁSSAL 5040 Ft. Az a beteg, aki munkahelyi tevékenysége miatt fokozott veszélynek van kitéve (pl. erdészek) vagy élete során legalább 1 alkalommal életveszélyes allergiás reakciója volt, jogosult KIEMELT TÁMOGATÁSSAL kapni az ANAPENT, 300 Ft-ot kell fizetnie 1 injekciós tollért. A támogatás egyelőre a felnőtt, Anapen 300 microgrammos tollra érvényes csak! ANAPEN 150 MICROGRAMM TOLL egyelőre nem rendelhető és a TÁMOGATÁS SEM ÉRVÉNYES RÁ. Amennyiben 150 microgrammos Junior Tollra van szükség, az Epipen Juniort kell az orvossal feliratni. A kedvezményes jogcímmel történő felíráshoz SZAKORVOSI JAVASLAT szükséges, melyet a megfelelő végzettséggel rendelkező szakorvos (immonológus, allergológus, tüdőgyógyász) állíthat ki.


Epipen

Az Epipen hatása ugyanazon az elven alapul, mint az Anapené ugyanakkor a két toll különböző felépítése miatt fontos, hogy az Epipen helyes használatát is ismerjék.

4. ábra
4. ábra

Az 4. ábra az Epipen felépítését mutatja. Fontos, hogy az Anapenhez hasonlóan itt is ellenőrizzék HETENTE 1X, hogy a készítmény tartalmaz e hatóanyagot. Ha az ablaka világos, akkor a készítmény hatóanyagot tartalmaz, beadásra alkalmas. Amennyiben az ablak sötét, a készítmény nem tartalmaz adrenalint. Ebben az esetben a tollat adja le kórházban megsemmisítés céljából és jelezze orvosának, aki ezt követően új receptet ír fel.  Rendszeresen ellenőrizze a lejárati időt ( Használjon mobiltelefonján lejárati idő riasztó szolgáltatást, amely emlékezteti Önt, ha a toll szavatossága hamarosan lejár.) 

5. ábra
5. ábra

Az 5. ábra bal képe a hordozótokot mutatja be, ami a biztonságos tárolást és védelmet nyújtja. A tok ( a kék védősapka mellett) megakadályozza, hogy az eszköz véletlenül aktiválódjon.

Az 5. ábra jobb képe az Epipen tollat mutatja be használat előtt és után. Használatot követően a tűvédő sapka visszaugrik a tűre, illetve az ellenőrző ablak elsötétül. HETENTE 1X ellenőrizze az epipen toll ellenőrző ablakát. 

6. ábra
6. ábra

Az 6. ábra az Epipen helyes alkalmazását mutatja be. Az Anapenhez hasonlóan itt is el kell távolítani a védősapkát.  (Epipen esetében kék színű). Fontos különbség az Anapenhez képest, hogy az Epipen nem tartalmaz tű védő sapkát így ennek eltávolításával nem kell foglalkoznia. Az Epipen comba történő bedöfése esetén nem kell gombot lenyomnia (ellentétben az Anapennel), az Adrenalin bejutása automatikusan történik. Kizárólag combizomba adható, farizomba tilos beadni!  Használatot követően MINDEN ESETBEN hívja a mentőket a 104-es vagy 112-es számon. A telefonba mondja az "ANAFILAXIA" szót. Amennyiben elegendő adagot kapott, az autoinjektor narancs vége visszahúzodott a tűre és az Epipenen található ablak elsötétült. Ezt követően a beteg feküdjön le, emelje fel lábait. Ha nehézlégzése van ilyen helyzetben,  üljön fel. 

Amennyiben a beteg ESZMÉLETLEN,  az oldalára kell fektetni stabil oldalfekvő helyzetben. 

A használt Epipen tollat a veszély elmúltával adja le a kórházban megsemmisítés érdekében.

7. ábra: Stabil oldalfekvés eszméletlen betegnél
7. ábra: Stabil oldalfekvés eszméletlen betegnél

Az Epipen injekció használatához ezek a magyar nyelvű és feliratú videok, illetve az EPIPEN Gyártójának magyarországi oldala  is segítséget nyújthatnak. Az Epipen árában 2022. július 1.-től változás állt be. A korábban, kb. 15.000 Ft-ba kerülő injekciós tollat már kedvezményes jogcímen is felírhatja az orvos. Ez azt jelenti, hogy Emelt Támogatásban az részesül, akinek laboreredményei alapján feltételezhető egy későbbiekben jelentkező, súlyos allergiás reakció, 1 injekciós toll ára EMELT TÁMOGATÁSSAL 5080 Ft.    Az a beteg, aki munkahelyi tevékenysége miatt fokozott veszélynek van kitéve (pl. erdészek) vagy élete során legalább 1 alkalommal életveszélyes allergiás reakciója volt, jogosult KIEMELT TÁMOGATÁSSAL kapni az EPIPENT,  300 Ft-ot kell fizetnie 1 injekciós tollért.  A támogatás érvényes úgy a felnőtt, Epipen 300 mikrogrammos, mint a gyerek, Epipen Junior 150 mikrogrammos tollakra is. A kedvezményes jogcímmel történő felíráshoz SZAKORVOSI JAVASLAT szükséges, melyet a megfelelő végzettséggel rendelkező szakorvos (immonológus, allergológus, tüdőgyógyász) állíthat ki.  

EPIPEN GYAKORLÓTOLL RENDELÉSE ÉS TÁROLÁSA

Az Epipen gyakorlótoll ( Epipen Trainer) egy tű- és hatóanyagnélküli gyakorlóeszköz, mely felépítésében pontosan megegyezik a hatóanyagot tartalmazó tollakkal. Az EPIPEN TRAINER címkéjén egyértelműen szerepel az "oktatóeszköz" kifejezés, illetve kék-szürke színű, ezzel megkülönböztethető a hatóanyag tartalmú tollétól. ( a hatóanyag tartalmú toll sárga színű) Az Epipen gyakorlótollat annyiszor aktiválja, ahányszor akarja, így bármennyiszer gyakorolhat vele és miután TŰT ÉS HATÓANYAGOT NEM TARTALMAZ, teljesen BIZTONSÁGOS.  Fontos, hogy az  Epipen  Gyakorlótollat tartsák ELKÜLÖNÍTVE a hatóanyagot tartalmazótól, nehogy veszélyhelyzetben összekeverjék azokat!! Epipen Gyakorlótoll rendelésének igényét az Epipen gyártójánál (Mylan EPD Kft) lehet jelezni, melyről információt ide kattintva kaphat.

Összefoglaló

Anafilaxia egy ÉLETVESZÉLYES allergiás reakció, mely kialakulhat darázscsípés, ételek (eper, dió-,  hal-, és  rákfélék, kagylók stb..) gyógyszerek vagy latex hatására is. AZONNALI BEAVATKOZÁSTt igényel, PÁR PERC KÉSÉS  a beteg ÉLETÉBE KERÜLHET. 
- A betegség felismerése, jellemző tünetek: Szív és érrendszer (Vérnyomásesés, szapora pulzus),  testszerte megjelenő duzzanatok (bőr, szem, ajkak) és viszketés, egyéb panaszok (hányás, hasmenés, nehézlégzés,  nyelési nehézség látászavar, tudatzavar). Lásd a cikk elején található ábrák.


- Sürgősségi terápia

Adrenalin tartalmú injekciós toll: ÉLETMENTŐ eszköz, minden anafilaxiás beteg számára létfontosságú!!! Legyen MINDIG a betegnél, lehetőleg 2 DB  injekciós toll!!! SOSE LEGYEN ELZÁRT HELYEN!!


Calcium tabletták és pezsgőtabletták, Calcimusc injekciók HATÁSTALANOK, NEM AJÁNLOTT!!! Antihisztamin tartalmú tabletták (cetirizin, lordestin,) és kenőcsök (Fenistil, Supraderm) Anafilaxia SÜRGŐSSÉGI kezelésében  HATÁSTALANOK,  NEM AJÁNLOTT!!!Adrenalin toll ( Anapen és/vagy Epipen) ellenőrzése és mindennapos tudnivalók

- Adrenalin toll MINDEN ESETBEN LEGYEN A BETEGNÉL, LEHETŐLEG 2 DB TOLL!! (SOSE LEGYEN ELZÁRT HELYEN!)  Levegővel és fénnyel ne érintkezzen. Tartsa a külső csomagolásban.  Tárolás 25 Celsius alatti hőmérsékleten, HŰTŐSZEKRÉNYBE, FAGYASZTÓBA és MAGAS PÁRATARTALMÚ HELYEKRE NE TEGYE!  HETENTE 1X ellenőrzés (Adrenalin oldat színe az ellenőrző ablakon , lejárati idő riasztó  mobiltelefon alkalmazás!). Ha légbuborékot lát az oldatban, attól még nyugodtan használható és biztonságos. 

-Magabiztos használat a beteg és a közeli hozzátartozók számára. (család, munkatársak, tanárok) Évente legalább 1 alkalommal átismételni a teendőket. (orvos vagy gyógyszerész segítségével, illetve az Epipen vagy az Anapen  youtube oktató videoja által, lásd fenn.) 

-Ha a tollat használni kellett, vagy minőségi probléma  (lejárt, vagy elszíneződött oldat) lépett fel,  minél előbb értesítse orvosát, aki új tollat ír fel receptre. 

FIGYELEM! A GYÓGYSZERTÁRAK AUTOMATIKUSAN NEM CSERÉLHETIK A TOLLAKAT, MINDEN ESETBEN VÉNY SZÜKSÉGES A TOLLAK KIVÁLTÁSÁHOZ!!! AMENNYIBEN EGY TOLLAT ELHASZNÁLTAK VAGY LEJÁRT SZAVATOSSÁGA, ÚGY MINÉL RÖVIDEBB IDŐN BELÜL IRASSON FEL ÚJ RECEPTET ORVOSÁVAL!- Roham esetén teendők

1)Toll beadása combizomba,  ( ruhán keresztül is)farizomba TILOS!   Minden toll 1X használható! Ha az első toll nem használt, vagy újabb roham esetén  MÁSODIK  toll beadása az első után 5- 15 perc különbséggel.  Beadás helyén masszírozás.  

2) Eszméletlen beteg stabil oldalfekvés (lásd 7.ábra és video ), tudatánál levő beteg vízszintbe helyezés,  láb felemelése. 

3) MINDEN ESETBEN MENTŐK HÍVÁSA a 104-es vagy 112-es telefonszámon, a telefonba mondja az "ANAFILAXIA" szót!!! 2. Allergiás reakció veszélye miatt FELTÉTLENÜL ORVOSI KONTROLL SZÜKSÉGES.  Lásd Epipen és Anapen oktató  youtube videok fenn a cikkben.Egyéb tudnivalók

- Gyógyszerár támogatás EPIPEN 300 és Epipen Junior 150 microgrammos tollnál. SZAKORVOSI JAVASLAThoz kötött!

- Gyógyszerártámogatás Anapen 300 microgrammos tollra. SZAKORVOSI JAVASLAThoz kötött. ANAPEN JUNIOR 150 MICROGRAMMOS TOLLNÁL egyelőre NINCS TÁMOGATÁS!!

- Az EPIPEN Gyakorlótoll (EPIPEN TRAINER) egy TŰ ÉS HATÓANYAG NÉLKÜLI oktatóeszköz, mely teljesen BIZTONSÁGOS.  Az EPIPEN TRAINER címkéjén szerepel "oktatóeszköz" kifejezés, kék-szürke színű, ezzel megkülönböztethető a hatóanyagtartalmú tollétól. Tárolása ELKÜLÖNÍTVE a hatóanyagtartalmú tollétól (ÖSSZEKEVERÉS VESZÉLYE!!). EPIPEN TRAINER felépítése és  rendelése  ide kattintva.

- Amennyiben kérdésük van, forduljanak első körben kezelőorvosukhoz, valamint  a Szent István Gyógyszertár dolgozói is rendelkezésükre állnak (7500 Nagyatád, Korányi Sándor utca 4) , telefonon ( 06/82 351-004;   06/82 553-130) vagy e-mailen is felvehetik velünk a kapcsolatot ( gara@somogy.hu ), illetve az Epipen gyártójának magyarországi oldala is segítséget nyújthat.

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb
felhasználói élményt nyújthassa Önnek, továbbá látogatottsága mérése
céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat
erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat. 

Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!